Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5°" Γυμνασίου Μυτιλήνης - Ειδήσεις από τη Λέσβο | Νέα Μυτιλήνης | Νέα Λέσβου

28/2/19

Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5°" Γυμνασίου Μυτιλήνης

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 27/02/2019
Το Σάββατο 9/2/2019 σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λέσβου συγκάλεσε σύσκεψη για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, της ∆ευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης, του ∆ήμου, της Περιφέρειας , των Βουλευτών, κλπ.
Στην σύσκεψη «αποφασίστηκε» μεταξύ άλλων ότι θα χτιστούν νέα σύγχρονα λυόμενα στον υπάρχοντα αύλειο χώρο και θα γίνει μια ανακατανομή χώρων με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Το γεγονός είναι ότι στην ανοιχτή αυτή σύσκεψη δεν κληθήκαμε ούτε εμείς, οι γονείς των παιδιών του 5ου Γυμνασίου, ούτε η ∆/νση του 5ου Γυμνασίου, παρά το γεγονός ότι στο Σχολείο μας φοιτούν 260 μαθητές από την περιοχή της Χρυσομαλλούσας και οι οποίοι εδώ και 4 χρόνια προσπαθούν να κάνουν μάθημα με τη συνοδεία μουσικών οργάνων από τις 10:30 το πρωί.
Ο ∆ιευθυντής του Σχολείου όπως και ο Σύλλογος ∆ιδασκόντων έχει αλλεπάλληλα απευθυνθεί στους
Προϊσταμένους (Περιφερειακό ∆ιευθυντή και ∆ιευθυντή Εκπαίδευσης) αλλά λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε ποτέ. Και τώρα χωρίς να προσκληθούμε, αποφασίστηκε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανακατανομή των χώρων λες και θα σιγήσουν τα όργανα όταν γίνει η οποιαδήποτε ανακατανομή.
Η συνεχής και καθημερινή όχληση από τα μουσικά όργανα κατά τα μουσικά μαθήματα που γίνονται στους χώρους του κτηρίου, από την 3η διδακτική ώρα, η οποία φυσικά ∆ΕΝ επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του Σχολείου μας αναγκάζει για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη να διασφαλιστεί η άρτια εκπαίδευση των παιδιών μας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα.
Φορολογούμενοι πολίτες είναι και οι περίπου 520 γονείς των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, και τα 260 παιδιά μας έχουν και αυτά δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό θα πρέπει να μας το εξηγήσετε.
Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνο, ντράμς, σαξόφωνο, κ.λ.π.) όταν αυτά γίνονται μέσα στο κυρίως κτίριο, εμποδίζουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα μαθήματα, διότι απλά όλο το κτίριο μετατρέπεται σε αίθουσα συναυλιών λόγω και της ηχούς, κάνοντας αδύνατη την παραπέρα εκπαιδευτική διαδικασία, με συνέπεια την διακοπή των μαθημάτων όπως έχει αποφασιστεί και από τον Σύλλογο των καθηγητών του Σχολείου και σας έχει κοινοποιηθεί ως έγγραφο.
Η βίαιη «αναστολή των μαθημάτων» για μία-δύο ώρες σε καθημερινή βάση, δεν μας αφήνει ως γονείς αδιάφορους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης ότι το ζήτημα της όχλησης έχει προκύψει τα τέσσερα τελευταία χρόνια επειδή, κατά παρέκκλιση του νόμου έγινε αύξηση των τμημάτων του Μουσικού Σχολείου (ΦΕΚ 658/1998 - Με τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ 1012/2011 και ΦΕΚ 2478/2011) χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Το δεύτερο τμήμα του Μουσικού Σχολείου προέκυψε με τρόπο που δεν καλύπτει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διότι για να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή τόσο σε κτήριο όσο και σε χώρους όπως ορίζονται για τα Μουσικά σχολεία. Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Λέσβου δεν καλύπτεται καμία από τις προϋποθέσεις. Τις ελλείψεις αυτές καλείται να τις μπαλώσει το 5ο Γυμνάσιο σε βάρος των μαθητών του.
Κατάληψη της βιβλιοθήκης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και της αυλής
Σε κάθε σχολείο λειτουργεί βιβλιοθήκη. Ειδικότερα το 5ο Γυμνάσιο διέθετε βιβλιοθήκη εξοπλισμένη με εκατοντάδες βιβλία και ράφια αγορασμένα από κωδικούς του προγράμματος ΣΕΠΠΕ.
Αυτή καταλείφθηκε από το Μουσικό Σχολείο και χρησιμοποιείται για αποθήκη οργάνων και αίθουσα
διδασκαλίας. Έχασε το 5ο Γυμνάσιο τη βιβλιοθήκη, χώρο απαραίτητο για κάθε έναν από τους 260 μαθητές του και διατέθηκε αποκλειστικά στο Μουσικό Σχολείο. Τα βιβλία παραμένουν εδώ και 4 χρόνια στοιβαγμένα σε ακατάλληλες συνθήκες σε αίθουσες του Σχολείου και φυσικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιωματικούς χρήστες τους μαθητές μας.
Ως σύλλογος γονέων του 5ου Γυμνασίου ζητάμε η βιβλιοθήκη του Σχολείου να λειτουργήσει άμεσα προς όφελος των μαθητών και των δύο Σχολείων.

Την ίδια στιγμή και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων έχει ουσιαστικά μεταβληθεί σε αίθουσα διδασκαλίας μουσικών οργάνων δυσχεραίνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων (π.χ., πρόβες θεατρικών ομάδων) από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου. Ενώ η αυθαίρετη και χωρίς οποιαδήποτε μελέτη τοποθέτηση λυόμενων οικίσκων σε σημεία της αυλής, πέραν του ότι περιορίζει τον προβλεπόμενο χώρο αύλισης, κλείνοντας ακόμα και εξόδους κινδύνου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών και διδασκόντων και των δύο Σχολείων.
Το μείζον πρόβλημα του Σχολείου μας
Η όχληση με την ηχομόνωση της αίθουσας των ντράμς περιορίστηκε, όμως τα άλλα όργανα εξακολουθούν να κάνουν την διδασκαλία Α∆ΥΝΑΤΗ, πόσο μάλλον αν τα σύνολα του Μουσικού Σχολείου (πλήρης ορχήστρα) θα ηχούν στο χώρο της βιβλιοθήκης, η οποία ζητείται από το Μουσικό Σχολείο να χωριστεί σε δύο αίθουσες, από τις 9:30 το πρωί!
Επιπλέον, σε κάθε «κενό» που έχουν από καθηγητές, όπως μας πληροφορούν τα παιδιά μας, μαθητές του Μουσικού Σχολείου, χωρίς επίβλεψη, επιδίδονται στις μουσικές τους ικανότητες στα ντραμς που υπάρχουν μέσα στη βιβλιοθήκη, κάνοντας αδύνατη τη συνέχιση των μαθημάτων στο 5ο Γυμνάσιο. Και προφανώς, στερείται λογικής η πρόταση ανακατανομής των αιθουσών καθώς δεν είναι δυνατόν σε δύο όμορες αίθουσες να διδάσκονται αρχαία Ελληνικά και σαξόφωνο...
Ως Γονείς μαθητών του 5ου Γυμνασίου δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αιτίας της αναπόφευκτης όχλησης από τα μουσικά όργανα του Μουσικού Σχολείου. Για να λειτουργήσει ένα σχολείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ησυχία τις ώρες που γίνεται μάθημα. Οι ώρες λειτουργίας του 5ου Γυμνασίου είναι 08:00-13:45.
Η συστέγαση των δύο Σχολείων ανέκαθεν δημιουργούσε προβλήματα στο 5ο Γυμνάσιο αλλά η αύξηση του αριθμού των μαθητών με τρόπο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές των Μουσικών Σχολείων έκανε την κατάσταση αφόρητη από το σχολικό έτος 2014-15.
Συμπερασματικά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι:
Α) Συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια των Φορέων, των γονέων και των μαθητών του Μουσικού
Σχολείου Λέσβου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης του και θεωρούμε αδιανόητο σε ένα
ολόκληρο νησί του μεγέθους της Λέσβου να μην έχει βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση.
Β) ∆ε θα ανεχτούμε την συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης συστέγασης των 2 Σχολείων που στρέφεται κατά του θεμελιώδους δικαιώματος στην μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών του 5ου Γυμνασίου.
Γ) Ζητούμε να ελεγχθεί η νομιμότητα των Αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν στην λειτουργία των 2 σχολείων.
∆) Αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία του 5ου Γυμνασίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
(λειτουργία βιβλιοθήκης, άρση της κατάληψης του αύλειου χώρου, έλεγχος ασφαλείας των
πρόσθετων εγκαταστάσεων) δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματος μας
προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων της ∆ιοίκησης της Εκπαίδευσης.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
(ακολουθούν υπογραφές)